Flera amerikanska Internetleverantörer har meddelat att man kommer börja jaga fildelare som sysslar med intrång i upphovsrätten – det vill säga användare som laddar ner piratkopierade program, filmer, musik, böcker och TV-serier.
Användare som upptäcks syssla med det här kommer först att varnas, och därefter kommer operatörerna antingen strypa deras bandbredd eller stänga av dem. Det är de största Internetleverantörerna som gått samman för att inleda det här arbetet.
Det är hos IDG jag läser om nyheten. Bakgrunden till initiativet är med största sannolikhet lobbyverksamhet från nöjesindustrin. Den nybildade gruppen kallar sig för National Cable & Telecommunications Association, och bland medlemmarna finns stora operatörer som Comcast, AT&T, Verizon och Time Warner Cable.
Internetleverantörerna ska övervaka sina kunder, och om kunderna sysslar med illegal fildelning, ska operatörerna skicka ut ett brev till dem och informera om att deras sysslor är olagliga. Om kunderna då inte slutar kan operatörerna straffa dem genom att antingen strypa deras bandbredd eller helt enkelt stänga av dem från nätet.
Enligt organisationen National Cable & Telecommunications Associations kostar fildelning av upphovsrättsskyddat material nöjesindustrin flera hundratusen jobb och miljarder dollar varje år. Fler hundratusen jobb – varje år! Det är besynnerligt att Hollywood ens finns kvar vid det här laget.
Att nöjesindustrin har övertygat Internetleverantörer att de ska ta ansvar för vad kunderna gör på nätet, är inget nytt. Det här har diskuterats även i Sverige, och det kan mycket väl bli verklighet i framtiden.
Internetlevantörer är egentligen inte speciellt glada över den här typen av arbete. De tycker inte att det är deras jobb, av samma anledning som Posten inte kan hållas ansvarig för vad folk skickar till varandra i brev och paket, eller att Vägverket inte har med hur folk kör. Den här typen av övervakning gör knappast kunderna speciellt nöjda.